Interview Frans Eykelkamp, Loonbedrijf Mulder-Eykelkamp Zwolle

30 juni 2022

Bij Loonbedrijf Mulder-Eykelkamp is het druk. Het bedrijf heeft continu werk en volgens eigenaar Frans Eykelkamp blijft de vraag op alle gebieden doorgaan. Sinds een aantal jaar zijn er iets meer dan 50 man in vaste dienst. “Die groei heb ik nu stopgezet. De grootte van deze ploeg wil ik eigenlijk wel zo houden.”

“Ik ken iedereen bij naam en ik weet voor een groot gedeelte nog wat er bij de meeste mensen speelt”, legt Frans uit. Dat wil niet zeggen dat Frans met het bedrijf geen groei voor ogen heeft. “Ons doel is vooruitgang. Dat zit ‘m in de kwaliteit van machines en personeel. Kwaliteit in machines betekent geregeld vernieuwen. Een grote vooruitgang is GPS op de machines voor het grondverzet. Wij meten en tekenen zelf in en die gegevens gaan direct weer terug naar de machine. Ook het verbeterde comfort is belangrijk en wenselijk, dat komt de chauffeur ten goede.”

Spagaat

Toch bezorgt investeren in nieuw materiaal Frans af en toe het gevoel dat hij in een spagaat zit: “Met meer luxe en comfort komt automatisch meer elektronica op een machine. Elektronica waar wij bijvoorbeeld in de weg- en waterbouw in verhouding te weinig mee doen. Zoals het kopakkermanagement op de elektronische hef, daar maken wij bijna geen gebruik van. Aan de andere kant wil je een moderne trekker met een comfortabele geveerde cabine. Hij wordt 1000 uur per jaar gebruikt en dan moeten die jongens wel lekker zitten. De chauffeur moet zijn werk goed kunnen doen, zowel lichamelijk als geestelijk. We investeren er dus wel degelijk in, maar we maken constant de afweging: wat is de toegevoegde waarde en hoe ver wil je gaan? En laten we eerlijk zijn, een trekker kopen is ook een boel emotie.”

Handgeschakeld

“Ik ben deels wel wat van de oude stempel”, geeft Frans toe. “We hebben hier nog altijd één trekker van 200pk staan en die is gewoon schakelen. Er staan hier trekkers die ik niet meer van de plek afkrijg. Zo af en toe spring ik nog bij en dan ga ik niet eerst een halve dag cursus doen voordat ik die trekker kan rijden. Dus zo lang ik hier nog rondloop, blijft die handgeschakelde trekker hier ook. Aan de andere kant, als je ziet hoe die nieuwe trekkers werken! Het is wel supermakkelijk hoor. Maar na twee maanden ben ik dat allemaal weer vergeten. Want ik werk er te weinig mee.”

'Een trekker kopen is een boel emotie'

Over de streep

In 2005 gingen de twee loon- en grondverzetbedrijven Mulder en Eykelkamp samenwerken. “We moesten drie trekkers tegelijk hebben en Jan de Winkel kwam met een mooi voorstel. Qua prijs-kwaliteit zat John Deere in de top, maar wat mij over de streep trok is dat John Deere een breed aanbod heeft van heel sober naar heel luxe. Bijna van paard en wagen tot het meest luxe van het luxe. We hebben er van alle drie één gekocht: een sobere, een middenmoot en een hele luxe. Die sobere uitvoering sprak mij het meest aan natuurlijk,” lacht Frans. “Maar de jongere generatie, zoals mijn zoons, die spelen gewoon met de luxe uitvoering. Met de elektronische software, hoe je alles op de machines automatisch in kunt stellen, het is ideaal.” Hoewel Theo Mulder inmiddels is gestopt, is het bedrijf Mulder-Eykelkamp een begrip tot ver buiten de regio.

Aan de Heinoseweg 67 naar Zwolle staat het gloednieuwe pand van Mulder-Eykelkamp. Op het twee hectare grootte terrein eromheen is ruimte voor meer dan honderd voertuigen: tractoren, vrachtwagens, containers, mobiele kranen, rupsdumpers, hooibouw-, zaai- en pootmachines, transport met diepladers. Daarnaast heeft het loonbedrijf bestelbussen, aanvullende machines en klein gereedschap zoals kettingzagen en bladblazers. “Zoals ik al zei is ons doel vooruitgang en zit dat ‘m in de kwaliteit van machines én van het personeel. Vakbekwaam en gemotiveerd personeel dat weet hoe ze machines en materiaal optimaal in kunnen zetten.”

Bijscholen

“Afschotlasers bijvoorbeeld, die werken prima. Behalve als je niet weet hóe die werkt, dan vervloek je zo’n ding. Daar is maar één optie voor: bijscholen. Eén keer per jaar willen we een dag organiseren in Restaurant De Mol. Dit konden we vanwege corona twee jaar niet doen. Alle medewerkers volgen in groepjes verschillende instructies. We maken er een leuke dag van.” Volgens Frans dragen dit soort dagen bovendien bij aan het teamgevoel. “Dat is belangrijk, want daardoor kunnen we waarmaken wat we onze klanten willen bieden. We willen innovatief zijn, op elk gebied. Als een opdrachtgever met een vraag komt, proberen we het altijd op te lossen. Voor noodgevallen zijn we 24/7 bereikbaar. En daar hebben we geen rooster voor. Ik hoef maar één of twee telefoontjes te plegen naar ons personeel en iemand zegt ‘dat doen we’. De lijntjes kort houden, zo plat mogelijk werken, het kenmerkt de organisatie: “Wij doen de gladheidsbestrijding in Zwolle. Die jongens moet daar om 02.00 à 03.00 uur voor uit hun bed. Dan ga ik gewoon af en toe zelf ook mee.”

Funderingen, een hele andere tak van sport

Specialiteit

Het pakket aan diensten van Mulder-Eykelkamp is behoorlijk uitgebreid. Het loonbedrijf heeft een brede poot voor grondwerk en cultuurtechnische werken. Agrarisch loonwerk is in het hoogseizoen een groot bedrijfsonderdeel. Een hele andere tak van sport - maar een echte specialiteit - is het voorbereiden en maken van funderingen. “Funderingen voor transformatorhuisjes, glasvezelstations, zendmasten, masten voor mobiele telefoons, windenergie, enzovoort. We zitten nu in een pilot voor compactstations waarin stroom wordt opgeslagen. Wij verzorgen de uitvoering van het totale proces van A tot Z.” Daar gaat Mulder-Eykelkamp heel Nederland voor door. “Wat infrastructuur betreft is Nederland één van de best bekabelde landen ter wereld. En daaraan blijft altijd onderhoud noodzakelijk. Is het geen reconstructie, dan is het wel sanering of vernieuwing. Hetzelfde geldt trouwens voor grondwerk en cultuurtechnische werken: onderhoud en bestrating bij de gemalen en gebouwen van Waterschap Drentse Overijsselse Delta komt ook elk jaar terug.”

Frans, die met zijn vrouw en kinderen (één dochter en drie zoons) honderd meter achter het bedrijf woont, heeft vertrouwen in de toekomst. “De jongens werken en leren alle drie in de sector. De oudste werkt als kraammachinist bij collegabedrijf Pekkeriet Dalfsen. De andere twee volgen de Opleiding Machinist aan het SOMA College in Hardewijk en doen misschien daarna nog de Opleiding Uitvoerder. Ik leg geen druk bij ze neer over opvolging, ze moeten doen waar ze zich goed bij voelen. En uiteindelijk ontwikkelt het zich vanzelf, daar hoef en kun je toch niks aan doen.”

Ander nieuws

Maart 2024

19 maart 2024

John Deere introduceert nieuwe 5M-tractor

11 maart 2024

John Deere in 2023 best verkopende trekkermerk in Nederland

5 maart 2024

22 en 23 maart vieren wij de uitbreiding van GroeNoord Oldehove

Februari 2024

29 februari 2024

9RX-tractor naar een nieuwe dimensie met drie compleet nieuwe modellen

29 februari 2024

John Deere introduceert de nieuwe S7-maaidorsers

Alle nieuwsberichten