‘KISS bepaalt hier de dagelijkse routine’

17 mei 2018

Keep it safe and simple – kortweg KISS – is een gevleugelde uitspraak bij maatschap Mulder-Reinders in het Drentse Wezup. Johan en Jantje runnen niet de meest grote of moderne melkveehouderij, maar ze doen wél wat bij hen past. “Wij werken vanuit passie voor de koeien en we gunnen onszelf tegenwoordig de tijd om te genieten van het vak.”Familie Mulder buiten bij de koeien

 

Vroeger gingen ze vol gas. Nu zijn Johan en Jantje blij dat ze niet op een rijdende trein van steeds groter en méér zitten. Al gaat daar wel een verhaal aan vooraf. In een notendop: Johan liep in 2007 een hersenkneuzing op door een bedrijfsongeval. Ondanks de opgelopen beperkingen ging hij door met wat hij altijd deed en liep enkele jaren later vast in een stevige burn-out. Toen er nog meer gezondheidspech volgde, maakte het echtpaar bewust andere keuzes. Mede omdat Jantje - die ook een parttime baan als juridisch medewerker heeft - wegens een chronische ziekte geen fysiek intensief werk van Johan kan overnemen, hoe graag ze dat ook zou willen.

 

“Wij zijn beide op een boerenbedrijf opgegroeid en hadden best wel ambities toen we als jong stel deze melkveehouderij van Jantjes vader overnamen. Maar als de man met de hamer een paar keer is geweest, dan ga je anders naar de dingen kijken”, stelt Johan nuchter vast. “Door wat mij is overkomen, heb ik te maken met beperkingen. Soms ga ik weer over mijn grenzen, maar dan fluit het lichaam me meteen terug. Dus is het noodzaak om mezelf niet een slag in de rondte te werken en een deel uit te besteden aan loonwerkers. Het mooie is dat we gaandeweg ontdekken dat ons bedrijf prima floreert op de KISS-manier. Als we ’s avonds samen nog even tussen de koeien in het land lopen en ik hoor de dieren tevreden kauwen dan voel ik gewoon: dit klopt.”

 

Goed genoeg

Op hun top melkten de Mulders 150 koeien, met een robot én met het streven om verder te groeien. Nu hebben ze 115 melkkoeien met een productie van 9400 liter en wat jongvee. “De omvang is goed genoeg zoals het nu is. We hebben 45 hectare gras rondom de boerderij en onze 10 hectare maïs draait mee in het bouwplan van een naburige akkerbouwer. Verder beheren we 16 hectare natuurland voor Staatsbosbeheer; een mooie plek voor onze droge koeien en het drachtige jongvee. Zoals we het nu hebben ingericht, is het allemaal prima te behappen. Onze visie? Doe wat bij je past! Wij willen dat er genoeg ruimte blijft voor plezier in het vak, maar ook voor rust in de kop. Weten wat écht belangrijk is maakt het een stuk gemakkelijker.”

 

Omdat Johan het liefst met de koeien bezig is, melkt hij tegenwoordig weer zonder robot. “En ze krijgen gewoon gras, maïs en af en toe een brokje. Niks geen flauwekul. Sinds het voorjaar lopen de koeien dag en nacht buiten en voeren we ze hooguit een beetje maïs bij. Tuurlijk, er kan zoveel meer en dat hebben we ook allemaal wel gedaan vroeger, maar dit is wat bij ons past. Bovendien varen de dieren er wel bij. Ze kalveren elk jaar, mede door het goede samenspel met de veearts en de veevoerman. Een goed stel vakmensen om je heen is belangrijk, van veearts tot boekhouder en bankier. Ze kennen mijn beperkingen en helpen ons met goed en eerlijk advies om de grenzen te bewaken. Zo zorgen we er samen voor dat we hier in alle opzichten gezond blijven werken.”

 

Menselijke benadering

Zoveel als Johan en Jantje met de koeien hebben, zo weinig hebben ze met landbouwmechanica. “Natuurlijk, we hebben machines nodig om ons werk goed te kunnen doen, dus in die zin is het zeker belangrijk. Maar niemand is bij ons thuis een sleutelaar, we hebben er gewoon geen verstand van. Daarom doen we al van oudsher zaken met de vakmensen van Popken. Gelukkig is er onder GroeNoord niets veranderd in de menselijke benadering. Wij zullen nooit een topklant worden, maar als we advies, onderhoud of service nodig hebben, dan staan ze er. Het is fijn dat GroeNoord zich verdiept in het bedrijfskarakter van hun klanten en daar goed op aansluit. Onze verstandhouding past bij de KISS-werkwijze: ze zijn praktisch en doen wat nodig is.”

 

De enige en oudste hoofdtractor op het bedrijf is een John Deere 2850 van bijna dertig jaar oud. “Dat maakt duidelijk hoe belangrijk professioneel onderhoud voor ons is. We verwachten met de gloednieuwe telelader van Kramer (zie kader, red.) dan ook ruimschoots ons pensioen te halen”, lacht het echtpaar. Ondanks de grote betrokkenheid van hun kinderen neemt de nieuwe generatie het bedrijf waarschijnlijk niet over. “Onze dochter Iris (18) gaat geneeskunde studeren en onze zoon Jan Roelof (21) studeert accountancy. We zien wel wat de toekomst brengt, als ze maar plezier hebben in wat ze doen. Intussen houden wij de basis van het bedrijf op orde, wetend dat het ooit weer verder uitgebouwd kan worden. Dat is een fijne gedachte, omdat Jantjes overgrootvader hier ooit de heide heeft ontgonnen om goed te kunnen boeren.”

 

Mulder koopt vol vertrouwen eerste Kramer-machine 

Ruim voordat de samenwerkingsovereenkomst tussen GroeNoord en de Zuid-Duitse fabrikant Kramer officieel van kracht werd - sinds 1 januari 2018 - had de familie Mulder al getekend voor de eerste machine: een telescopische wiellader (KL35.8 T). “We hebben de koop zelfs gesloten zonder ‘m eerst te zien, want wij varen in volledig vertrouwen op GroeNoord als het gaat om mechanisatie”, vertellen Johan en Jantje. “Door de nieuwe samenwerking met Kramer moesten we wat langer geduld hebben, maar we hebben nu het model van 2018 en die bleek het wachten meer dan waard. De telelader rijdt zeer comfortabel en is ongekend in z’n wendbaarheid. Wát een sprong voorwaarts heeft de techniek gemaakt!”

Ander nieuws

Maart 2024

19 maart 2024

John Deere introduceert nieuwe 5M-tractor

11 maart 2024

John Deere in 2023 best verkopende trekkermerk in Nederland

5 maart 2024

22 en 23 maart vieren wij de uitbreiding van GroeNoord Oldehove

Februari 2024

29 februari 2024

9RX-tractor naar een nieuwe dimensie met drie compleet nieuwe modellen

29 februari 2024

John Deere introduceert de nieuwe S7-maaidorsers

Alle nieuwsberichten