Tuin & Park elektrificeert

24 december 2022

Op veel plekken in Nederland verandert de inrichting en het beheer van het openbaar groen. Ecologisch bermbeheer en sinusmaaien, waarbij er wordt gemaaid in slingers of golven, worden vaker toegepast dan ooit. Ook op het gebied van onkruidbestrijding zijn er aanpassingen gedaan. Sinds de afschaffing van chemiegebruik, is een trottoir of wegdek niet altijd meer volledig onkruidvrij en zijn andere machines nodig om stadskernen toch toonbaar te houden. Voor deze ecologische ontwikkelingen is ecologisch apparatuur nodig.

Door de nieuwe aanpak zien we het openbaar groen in Nederland ‘verruigen’. Gemeentes leggen wadi’s aan; greppels waarin overtollig regenwater infiltreert en wordt opgeslagen. De helft van het gras dat om de wadi groeit wordt gemaaid, de andere helft is ingezaaid met kruiden- en bloemenmengels en blijft tot het najaar ongemaaid. Deze stroken zijn een paradijs voor insecten en reptielen. In de wijk zorgt openbaar groen voor kleur en variatie.

Elektrificeren

Anders maaien, ecologische bestrijdingsmiddelen, terugbrengen van CO2-uitstoot; het zijn ontwikkelingen die vragen om producten gericht op duurzaamheid. Een aantal gemeentes hebben het voortouw genomen om te elektrificeren. Groningen is, samen met Amsterdam, koploper. Andere gemeentes volgen inmiddels snel. Fabrikanten en dealers zien de vraag naar elektrische machines en accugereedschap al langere tijd stijgen. Kleine hoveniers schaffen goed basismateriaal aan met accu’s en laders en breiden daarop hun materiaal uit. Grotere bedrijven, als werkvoorzieningsschappen en aannemers, gaan hierin mee om een aanbesteding binnen te kunnen halen. De verkoop en ontwikkeling van robotmaaiers blijft al jaren toenemen.

Naast het belangrijke thema CO2-reductie, zijn thema’s als veilig werken en comfort standaard geworden. Elektrisch gereedschap stoot geen schadelijke stoffen uit en het geluidsniveau is een stuk lager dan gereedschap op benzine. Daarnaast is een lithium accu minstens zo krachtig en heeft een lange accuduur. Een accu heeft met de huidige techniek een levensduur van minimaal tien jaar. A-merken als Stihl en Husqvarna staan dan ook op het omslagpunt om meer accu-aangedreven producten te verkopen dan producten op benzine.

Continue innovatie

De innovatie en ontwikkeling van Tuin & Park-producten gaat razendsnel en dit lijkt zich voorlopig door te zetten. Fabrikanten onderzoeken continu hoe hun producten kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit, lagere kosten en een grotere duurzaamheid. Bijvoorbeeld met productinnovaties die specifiek bedoeld zijn om groene ruimtes eenvoudiger te kunnen beheren. En door gebruik van de robotservice- en automatiseringsoplossingen. Allemaal om producten optimaal in te kunnen zetten, met oog op het minimaliseren van de CO2-voetafdruk en op veilig en comfortabeler werken.

Ander nieuws

Maart 2024

19 maart 2024

John Deere introduceert nieuwe 5M-tractor

11 maart 2024

John Deere in 2023 best verkopende trekkermerk in Nederland

5 maart 2024

22 en 23 maart vieren wij de uitbreiding van GroeNoord Oldehove

Februari 2024

29 februari 2024

9RX-tractor naar een nieuwe dimensie met drie compleet nieuwe modellen

29 februari 2024

John Deere introduceert de nieuwe S7-maaidorsers

Alle nieuwsberichten